Als u uit dienst gaat bij Transavia, kunt u in veel gevallen het bij ons opgebouwde pensioen meenemen. Dit pensioen wordt dan overgedragen naar de pensioenuitvoerder van uw nieuwe werkgever. Of dat verstandig is en hoe dat precies werkt, leest u hieronder.
Hoe werkt waardeoverdracht?
Waardeoverdracht moet u zelf aanvragen bij de pensioenuitvoerder van uw nieuwe werkgever. Deze nieuwe pensioenuitvoerder vraagt bij onze verzekeraar een opgave van uw opgebouwde pensioenen. Op basis daarvan krijgt u een voorstel voor de waardeoverdracht. U moet dan aangeven of u akkoord bent en dit document terugsturen. Als u getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap heeft, moet uw partner ook voor akkoord tekenen. Nadat u dit formulier heeft teruggestuurd, wordt de waardeoverdracht voor u geregeld.
Wanneer is waardeoverdracht verstandig?
- U vindt het praktisch en overzichtelijk om al uw pensioenen bij één pensioenuitvoerder te hebben en of
- Uw nieuwe pensioenregeling is een eindloonregeling. In dat geval stijgt na waardeoverdracht uw opgebouwde pensioen mee met uw toekomstige salarisstijgingen en of
- In uw nieuwe pensioenregeling worden vaker toeslagen gegeven of de kans op korten van het pensioen is laag.
Wij adviseren u hiernaar te vragen bij uw nieuwe pensioenuitvoerder.
Let op! Bij waardeoverdracht tussen pensioenfondsen kan dit alleen als van beide pensioenfondsen de dekkingsgraad boven de 100% ligt. De dekkingsgraad geeft aan of het pensioenfonds voldoende geld heeft om iedereen straks een pensioen uit te betalen.
Wat zijn de voordelen van waardeoverdracht? (afhankelijk van de nieuwe pensioenuitvoerder)
- Uw pensioen is niet verdeeld over verschillende pensioen potjes en
- Uw pensioen wordt na waardeoverdracht mogelijk geïndexeerd
Wat zijn de nadelen van waardeoverdracht? (afhankelijk van de nieuwe pensioenuitvoerder)
- Uw opgebouwde pensioen kan ineens gekort worden en
- Uw gegarandeerde partnerpensioen bij Transavia wordt omgezet in een risicoverzekering waarbij er alleen uitbetaald wordt indien u overlijdt tijdens het dienstverband.
- Uw partnerpensioen is aanzienlijk lager.
Waardeoverdracht leidt dus niet altijd tot een beter pensioen. Bekijk goed de gevolgen van waardeoverdracht, ook voor uw partnerpensioen, voordat u besluit om uw pensioen over te dragen. U kunt altijd vrijblijvend een offerte aanvragen voor waardeoverdracht bij uw nieuwe pensioenuitvoerder. Daarna besluit u pas of u wel of niet tot waardeoverdracht overgaat.
Wat gebeurt er met partnerpensioen bij waardeoverdracht?
Partnerpensioen is de uitkering die uw partner ontvangt vanaf uw overlijden tot zijn of haar overlijden. Levenslang dus. Het partnerpensioen bij Transavia is op opbouwbasis. Dit betekent dat er geld gespaard wordt voor het partnerpensioen. Daarom blijft er ook na uitdiensttreding bij Transavia en bij pensionering een partnerpensioen bestaan. Het partnerpensioen bedraagt 70% van het ouderdomspensioen. Door waardeoverdracht wordt uw pensioen omgezet naar de pensioenen in de regeling van uw nieuwe werkgever. Het is belangrijk om te weten hoe het partnerpensioen in uw nieuwe pensioenregeling is geregeld. Op opbouwbasis of op risicobasis. En wat er gebeurt met het partnerpensioen van Transavia dat u overdraagt. Indien uw nieuwe werkgever een partnerpensioen op risicobasis kent, wordt er alleen een partnerpensioen uitbetaald bij overlijden tijdens het actieve dienstverband. Het bij ons pensioenfonds opgebouwde gegarandeerde partnerpensioen komt dan dus te vervallen. En mogelijk is het partnerpensioen bij uw nieuwe uitvoerder lager.
Waarom duurt waardeoverdracht lang?
De procedure voor waardeoverdracht kan lang duren. Dit heeft te maken met de vele stappen die moeten plaatsvinden en de termijnen die daarvoor staan. Een doorlooptijd van 6 maanden is gebruikelijk.
Is uw pensioen waardevast?
Als u uit dienst gaat en uw pensioen niet meeneemt naar een nieuwe werkgever, dan blijft het bij ons pensioenfonds staan tot u met pensioen gaat of tot u het alsnog overdraagt. De waarde van opgebouwd pensioen kan elk jaar afnemen vanwege inflatie/prijsstijgingen. Door middel van toeslagen kan deze waarde zo veel mogelijk op peil worden gehouden. Pensioenfondsen kennen hiervoor een toeslagbeleid.